Triathlon lajina

Tämän sivun lajitieto on lainattu TriathlonSuomi -sivuilta.

Triathlon koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Yksi lajin mielenkiintoisimmista piirteistä on löytää tasapaino eri osasuoritteiden kesken. Lähes kaikilla harrastajilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Monesti ne raskastekoiset ihmiset, jotka pyöräilyssä menevät kovaa vauhtia ohi, tulevat selkä edellä juoksussa vastaan. Toisille ihmisille taas eri matkapituudet sopivat paremmin.

Harrastajan kannalta on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja tasonsa jokaisessa lajissa ja pyrkiä parantamaan niitä optimaalisesti. Kaikki lajit ovat kombinaatioita tekniikasta ja lajikestävyydestä. Erityisesti uinnissa pystytään saavuttamaan huikeaa kehitystä pelkästään tekniikkaa kohentamalla.

Triathlonkisat etenevät aina samassa järjestyksessä: uinti, pyöräily ja juoksu. Kisatut matkat ovat:

  1. Sprinttimatka (750m – 20km – 5km),
  2. Olympia- eli perusmatka (1500m – 40km – 10km),
  3. Puolimatka (1900m – 90km – 21,1km) ja
  4. Täysmatka (3800m – 180km – 42,2km).

Uinti

Triathlonkisoissa uinti suoritetaan avovedessä ja yleensä yhtenä tai kahtena kierroksena. Uintireitin varrella ei tavallisesti ole levähdyspaikkoja, kuten saaria tai rantaviivaa, joten triathlonistin on pystyttävä uimaan satoja metrejä yhtä mittaa. Avovesi on huomattavasti kylmempää kuin uimahallin vesi, joten märkäpuku on perusmatkalle ja sitä pidemmille avovesiuinneille jo erityisen tärkeä.

Pyöräily

Pyöräosuus on pitkäkestoisin ja todennäköisesti helpoin; osuuden voi suorittaa omassa tahdissa, teknisesti peruspolkeminen on helppoa ja yksinkertaista eikä triathlonistin kroppa ole vielä umpiväsynyt. Kokemuksen ja nälän kasvaessa pyöräosuudesta voi tosin tulla yksi raskaimmista: puoli- ja täysmatkalla poljettavat kilometrit ovat pitkät, aikaa kuluu tunteja ja tasainen runttaus vie mehut triathlonistin kuin triathlonistin jaloista.

Juoksu

Juoksuosuus on toisille kisojen parasta aikaa ja toisille hampaiden kiristelyä ja henkistä tsemppaamista. Juoksussa kostautuu kaikki tai ei mikään. Mikäli olet tankannut huonosti pyöräilyn aikana, nautittu ravinto ei ole imeytynyt, olet lähtenyt pyöräilyyn liian kovaa, jalkasi ovat aivan puhki tai olet kokenut mitä tahansa muita vastoinkäymisiä, huomaat ne juoksussa. Viimeisenä lajina juoksuosuus on myös psyykkisesti toisille erittäin raskas. Etenkin mitä pidempää kisasuoritusta tehdään, sitä raskaampi ja vaikeampi juoksu on sekä psyykkisesti että fyysisesti. Poikkeuksiakin on, juoksu voi jopa täysmatkalla sujua ilman ongelmia ja tuntua alusta loppuun hyvältä.

Hyödyllistä lukemista

Juuso Mannisen artikkeleita sivustolta Kestävyysurheilu.fi